Fysiovergoeding voor 2020

Aan het eind van het jaar zijn zorgverzekeraars volop reclame aan het maken om mensen hun zorgverzekering te laten wijzigen. Als u voor 2020 nu al weet of verwacht fysiotherapie behandelingen nodig te hebben, is het aan te raden na te gaan wat de fysiovergoedingen bij uw zorgverzekeraar zijn. Er zijn namelijk steeds minder zorgverzekeraars die onbeperkt fysiotherapie aanbieden. En ook worden behandelingen niet allemaal uit het basispakket vergoed. Graag vertellen we u meer over de fysiovergoedingen voor 2020.

Overstappen van zorgverzekeraar

In de polis van uw zorgverzekering kunt u nagaan welke en hoeveel behandelingen voor fysiotherapie u vergoedt krijgt. Mocht u bij uw huidige zorgverzekeraar niet tevreden zijn en over willen stappen op een andere zorgverzekeraar, dan kunt u tot en met 31 december 2019 van verzekeraar wijzigen. De oude verzekering moet voor 1 januari 2020 opgezegd zijn en u kunt dan tot 1 februari 2020 een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Fysiovergoeding in basispakket

De fysiovergoeding zit vaak wat lastig in elkaar. Een gedeelte wordt namelijk vanuit de (verplichte) basisverzekering vergoed. Echter, het merendeel wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit is vanuit de Rijksoverheid vastgesteld. In het basispakket van de zorgverzekering worden de volgende behandelingen vergoed. Overige behandelingen gaan met de aanvullende verzekering. Hiervoor is het dus afhankelijk van uw zorgverzekeraar en het zorgpakket dat u gekozen heeft, wat er vergoed wordt.

Soort behandeling

Dekking basisverzekering

Eigen risico

Kinderen tot 18 jaar Maximaal 18 behandelingen Nee
Vanaf 18 jaar: (beperkte) fysiotherapie voor aandoeningen die op de chronische lijst staan Vanaf de 21ste behandeling. De eerste 20 behandelingen betaalt u meestal zelf Ja
Bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie Tot en met de 9de behandeling Ja
Oefentherapie bij artrose aan de heup- en kniegewrichten Tot en met de 12de behandeling Ja
Oefentherapie bij claudicatio intermittens (etalagebenen) Tot en met de 37de behandeling Ja
Oefentherapie bij COPD Tot en met de 70ste behandeling in het eerste jaar Ja

Contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders

Het kan voorkomen dat zorgverzekeraars verschillende basisverzekeringen aanbieden. Dit verschil kan zitten in het aantal zorgaanbieders waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Het is belangrijk om na te gaan of uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met de fysiotherapeut die u wilt bezoeken. Als dit namelijk niet zo is, kan het zijn dat de behandeling niet vergoed wordt. Fysiotherapie Praktijk Leuvehaven heeft met alle zorgverzekeraars, op één na, contracten afgesloten. Het verschil in de basisverzekering kan ook zitten in bijvoorbeeld hoeveel u vergoed krijgt bij zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten.

Fysiovergoedingen vragen

Als u vragen heeft over de vergoedingen, neemt u dan vooral contact met ons op. We kijken graag met u mee op hoeveel behandelingen u recht heeft. En helpen u natuurlijk graag met het verbeteren van de klachten en herstellen. Wist u trouwens dat u geen verwijsbrief van uw huisarts nodig heeft om een bezoek aan een fysiotherapeut te brengen? Als u klachten heeft aan uw bewegingsapparaat kunt u dus gelijk contact met ons opnemen om vrijblijvend te kijken hoe we u kunnen helpen.