Effectieve oefenroutines voor ouderen om je fit te houden.

Juist voor ouderen is lichaamsbeweging belangrijk.

Lichaamsbeweging is belangrijk voor mensen van alle leeftijden, maar wordt nog belangrijker naarmate we ouder worden. 

Lichaamsbeweging kan chronische ziekten zoals diabetes, hartziekten en artritis helpen voorkomen en beheersen, en kan ook de geestelijke gezondheid, de cognitieve functie en de algemene levenskwaliteit verbeteren. Helaas krijgen veel ouderen niet genoeg lichaamsbeweging. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) krijgt slechts 28-34% van de volwassenen van 65 jaar en ouder de aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging per week.

Voordelen van lichaamsbeweging voor ouderen

Lichaamsbeweging heeft talrijke voordelen voor ouderen, waaronder:

  • Verbeterde cardiovasculaire gezondheid
  • Verhoogde spierkracht en uithoudingsvermogen
  • Verbeterde balans en flexibiliteit
  • Minder risico op vallen
  • Verbeterde cognitieve functie en geestelijke gezondheid
  • Minder risico op chronische ziekten
  • Verbeterde levenskwaliteit

Wat is de juiste oefenroutine voor ouderen?

Voordat u met een oefenprogramma begint, is het belangrijk om met ons te overleggen welke oefeningen veilig en geschikt voor u zijn. Wij kunnen u ook helpen realistische doelen te stellen en een persoonlijk oefenplan op te stellen. Het is belangrijk om bij het opstellen van een oefenplan rekening te houden met reeds bestaande medische aandoeningen of blessures.

In onze oefenruimte bieden wij ook begeleid sporten aan voor ouderen. Neem contact met ons op om samen een oefenplan op te stellen en te beginnen met sporten.

In deel 2 van 3 gaan we het hebben over de soorten oefeningen die je kan doen, Tips voor een veilige en effectieve oefenroutine en geven we voorbeeldoefeningen en routines van 10, 20 en 30 minuten.