Schouderklachten

Schouderklachten zijn na lage rugpijn de meest voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat. De schouder is een complex systeem van meerdere spieren en gewrichten. Lees verder voor tips en over hoe de fysiotherapeuten van Leuvehaven in Rotterdam u kunnen helpen!

Oorzaken van pijn in de schouder

Schouderklachten worden gekenmerkt door pijn en bewegingsbeperkingen. De pijn zit vaak in de schouder maar straalt vaak ook uit in de bovenarm. De klachten kunnen op allerlei manieren ontstaan. Zo kunt u een bot breken of de slijmbeurs kan ontstoken raken door overbelasting. Meestal is schouderpijn echter een kwestie van een slecht houding. Daarnaast speelt een slechte conditie van het gewricht of de spieren vaak een rol. Hierdoor kunnen spieren, pezen of de slijmbeurs ingeklemd raken tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak. Er zijn diverse oorzaken van klachten aan de schouder:
  • een slechte houding;
  • werken boven schouderhoogte: behangen, schilderen, de heg snoeien;
  • herhalende bewegingen, bijvoorbeeld als u achter de kassa van een supermarkt werkt;
  • te weinig bewegen;
  • stress en vermoeidheid;
  • zware fysieke inspanningen op uw werk;
  • misschien is het kraakbeen in uw schoudergewricht versleten. Dit heet schouderartrose.

Verschil fysiotherapie en manuele therapie

Bij stijfheid en belemmeringen in de wervelkolom of gewrichten, met name bij de armen en benen, zal de therapeut u eerder manuele therapie adviseren. Dit is vaak het geval bij problemen van de hardere delen, met name de wervelkolom. Gaat het echter om oefenen van kracht, coördinatie en conditie en problemen die te maken hebben met spieren, pezen, kapsels en banden, dan zal in de regel het advies fysiotherapie zijn.

Voordelen manuele therapie

Vanzelfsprekend wilt u zich zo snel mogelijk beter voelen en van de pijn af zijn. Wanneer u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij heeft, kan manuele therapie dus uitkomst bieden. Het voordeel van manuele therapie is dat de effecten vaak direct merkbaar zijn: u voelt al vrij snel een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn.

Kies voor een deskundige fysiotherapie praktijk

Natuurlijk wordt u eerst onderzocht om te bekijken welke behandeling het beste bij uw klachten past. Kies dus altijd voor een professionele fysiotherapie praktijk waar ze meerdere behandelmethoden aanbieden. Met het juiste advies, bent u namelijk sneller van uw klachten af en dat is toch precies wat u wilt?

Fysiotherapie praktijk Leuvehaven biedt naast fysiotherapie ook manuele therapie. Neem nu contact op voor meer informatie of een eerste afspraak!