Triggerpoint therapie tegen knopen in spieren

Als u last heeft van een lokale verkramping van een spier, kan het zijn dat u last heeft van spierknopen. Deze spierknopen worden ook wel triggerpoints genoemd. Met triggerpoint therapie kunnen de klachten behandeld worden. Het is belangrijk om de triggerpoints tijdig aan te pakken, om te voorkomen dat de klachten steeds erger worden.

Een triggerpoint voelt als een kleine pijnlijke verharding in de spier. Bij een spierknoop hopen afvalstoffen zich op waardoor er onvoldoende energie naar de spier gaat. U kunt meerdere triggerpoints in één spier hebben. Of juist in verschillende spieren een spierknoop. Het kan voor stijfheid en pijn zorgen, ook bewegingsbeperkingen en krachtverlies zijn voorkomende klachten. Triggerpoints komen veelal in de rug, schouders en nek voor. En de meest voorkomende oorzaak voor een triggerpoint is chronische overbelasting van de spier.

Triggerpoint therapie

De triggerpoint therapie kan op verschillende manieren worden aangepakt. Een veelgebruikte methode is via dry needling. Met acupunctuurnaalden worden de triggerpoints gedeactiveerd. Door de naald zonder vloeistof precies in de triggerpoint te plaatsen, zal deze kort aanspannen. Daarna zal de lokale kramptoestand juist worden opgeheven en zal de spier zich ontspannen. De afvalstoffen kunnen nu afgevoerd worden. Niet alleen zult u merken dat de spanning in de spier afneemt, ook zullen de pijnklachten verminderen. Dry needling is echter niet hetzelfde als acupunctuur – de eerste richt zich op de spier, de tweede op energiebanen.

Vermindering van klachten na triggerpoint behandeling

Na triggerpoint therapie door middel van dry needling voelt u niet gelijk verlichting. Na een behandeling zal de spier de eerste uren juist wat gevoelig of stijf aanvoelen. Maar de napijn wordt steeds minder. U kunt zelf helpen om te zorgen dat de nabehandeling zo goed mogelijk verloopt. Zo kunt u thuis bijvoorbeeld oefeningen doen en de behandelde spier warm houden. En als u geen napijn meer heeft, zult u het effect van de behandeling ervaren. De uitstralende pijn die u eerder had zal (grotendeels) verdwenen zijn. Ook zult u merken dat u weer meer kracht kunt zetten. Het is afhankelijk van de klachten hoeveel behandelingen nodig zijn. Hier kan uw specialist u over adviseren.

Herkennen van triggerpoints

Denkt u last te hebben van triggerpoints en mogelijk baat te hebben bij triggerpoint therapie? We zetten graag een aantal vragen voor u op een rijtje. Als u op meerdere vragen bevestigend kunt beantwoorden, is de kans groot dat u triggerpoints heeft.

  1. Verergeren uw klachten zodra u meer beweegt of juist meer zit?
  2. Heeft u spieren die stijf, gespannen of vermoeid aanvoelen?
  3. Als u op deze spieren drukt of erin knijpt, is dit dan pijnlijk?
  4. Heeft u minder klachten als u ontspannen bent? Of wanneer het pijnlijke gebied verwarmd wordt?
  5. Zit u voor uw werk of juist thuis vaak langdurig in dezelfde houding?

Neemt u vooral vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over onze triggerpoint therapie door middel van dry needling.