Verschil fysiotherapie en manuele therapie

Een fysiotherapeut en een manueel therapeut zijn niet hetzelfde. Wat is nu het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie? En bij welke klachten heeft u het beste baat bij welke soort therapie? Graag zetten we in dit artikel alle informatie voor u op een rij. Wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie? Kort gezegd richt fysiotherapie zich op de zogenoemde zachtere delen van het lichaam. Hierbij kunt u denken aan spieren, pezen en banden als ook beperkingen aan lichaamsdelen zoals de schouder. Manuele therapie daarentegen is gericht op de hardere delen van het lichaam zoals de wervelkolom en gewrichten. Een manueel therapeut is eigenlijk een fysiotherapeut die extra kennis heeft opgedaan voor de specifieke behandeling van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam.

Behandeling fysiotherapie versus manuele therapie

Doordat een fysiotherapeut en een manuele therapeut zich op andere delen van het lichaam richten, is ook de wijze waarop ze onderzoeken en behandelen verschillend. Waar een fysiotherapeut u begeleidt bij het verbeteren van lichamelijke functies, zal de behandeling van de manueel therapeut gericht zijn om gewrichten door middel van spieren te beheersen en de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren.

Wanneer fysiotherapie of manuele therapie

Door het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie is het afhankelijk van uw klachten bij welke vorm u het meest baat heeft. Als u op zoek bent naar manieren om meer kracht en/ of souplesse te krijgen of juist coördinatie en conditie wilt oefenen, dan kan fysiotherapie voor u zinvol zijn. Als u stijfheid en belemmeringen in met name de wervelkolom wilt verbeteren, dan kan manuele therapie mogelijk geschikt voor u zijn. Natuurlijk hoeft u niet zelf deze keuze te maken. Ons team van specialisten adviseert u hier graag op basis van uw klachten over. Neemt u vooral contact op met onze praktijk. Onze deskundigen nemen graag uw klachten en wensen met u door. Zo kunnen we u optimaal adviseren of u het beste met onze fysiotherapeuten of juist manueel therapeuten aan de slag kunt gaan om aan uw klachten te werken. Als u nog vragen heeft over het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie staan we u natuurlijk ook graag te woord.