Nekklachten, wat nu?

Nekklachten zijn veel voorkomend, zowel bij mannen als vrouwen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waren in 2018 meer dan 2 miljoen mensen bekend bij de huisarts met de diagnose nekklachten. Mogelijk behoort u tot één van deze mensen. Nekpijn kan zeurend en vervelend zijn en zelfs uitstralen naar het hoofd, de armen of de handen. Het is belangrijk om de nek te blijven bewegen, om te voorkomen dat deze nog stijver wordt. Een fysiotherapeut kan u adviseren hoe u de nek op de juiste manier kunt bewegen.

Wat is pijn in de nek?

Pijn in de nek komt meestal uit de bewegende delen in uw nek. De spieren, de banden en de kleine gewrichten kunnen nekpijn veroorzaken. De pijn is vaak voelbaar aan één of beide kanten van de nek of bovenop de schouders. Het is een zeurende pijn die ervoor kan zorgen dat u uw hoofd minder goed kunt draaien. Deze pijn kan ook uitstralen naar andere delen in het lichaam. Zo is hoofdpijn een klacht die met pijn in de nek kan samenhangen. Ook een uitstralende pijn naar de armen en tintelingen in uw hand kunnen door nekklachten komen.

Hoe ontstaan nekklachten

Pijn in de nek ontstaat vaak door een verhoogde spierspanning. Ook door een (langdurig) verkrampte of gespanning houding kan verzuring in de spieren optreden wat tot nekklachten kan leiden. Wie is er ´s morgens ook wel eens wakker geworden met nekklachten doordat u in een verkrampte houding heeft geslapen? Of voelt aan het eind van de werkdag pijn in de nek doordat u de hele dag in een verkeerde houding achter de computer heeft gezeten? Een verrekte spier, bijvoorbeeld tijdens het sporten, of een gewricht dat vastzit in de nek kunnen ook voor pijn in de nek zorgen.

Behandeling van nekklachten

In principe zullen nekklachten na een aantal weken vanzelf weer verdwijnen. U kunt een afspraak bij een fysiotherapeut maken die u met uw klachten kan helpen. Een fysiotherapeut kan verschillende behandelingen hanteren bij nekklachten. Afhankelijk van uw klachten kan dry needling goed werken of juist fysiotherapie. Tijdens een consult met één van onze professionele therapeuten zal bekeken worden met welke behandeling u het best geholpen bent. Onder begeleiding van de fysiotherapeut zult u oefeningen aanleren om de nek in beweging te brengen. Dit kan helpen om snel(ler) van uw nekklachten af te komen. En om te voorkomen dat de klachten terugkomen.

Voorkomen van nekklachten

Als u regelmatig last heeft van pijn in de nek, is het aan te raden om te kijken wat de reden van de klachten is. En wat u mogelijk kunt veranderen om deze te voorkomen. Als de nekklachten bijvoorbeeld door spanning ontstaan, kunt u misschien leren hoe u anders met stress kunt omgaan. Hebben uw nekklachten te maken met uw werk, dan kunt u bespreken hoe uw bijvoorbeeld uw werkplek anders kunt inrichten zodat u in een betere houding kunt werken.

Noot! Wij raden trouwens aan om contact op te nemen met uw huisarts als de nekklachten niet verbeteren, maar alleen maar erger worden. En na een aantal weken niet zijn verminderd en het bewegen van uw nek nog onvoldoende lukt. Ook als de pijn uitstraalt naar uw arm of de kracht of het gevoel in uw arm vermindert raden we u aan contact op te nemen met uw dokter. U dient direct de huisarts te bellen als u plotseling een stijve nek krijgt waarbij u de borst met uw kin niet kunt aanraken, in combinatie met één of meer verschijnselen als koorts, suf of verward zijn, hoofdpijn, overgeven, uitslag op de huid.