Longcovid

De meeste mensen die Corona krijgen, zijn na een aantal weken weer beter. Bij sommige mensen blijven klachten bestaan, ook nadat Corona is verdwenen. Dit wordt Long Covid genoemt. Corona is een virus wat invloed heeft op de longen.
Aangezien dit het belangrijkste orgaan is dat door de ziekte wordt getroffen, kan het voor mensen die door het virus zijn getroffen nuttig zijn om te begrijpen hoe fysiotherapie de gezondheid van de longen kan verbeteren. In dit blog onderzoeken we de impact van COVID-19 op de longen, hoe fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van klachten die door COVID-19 zijn ontstaan, fysiotherapie-oefeningen voor COVID-19-patiënten.

De invloed van COVID-19 op de longen

COVID-19 is een ademhalingsvirus dat een wereldwijde pandemie heeft veroorzaakt. Het wordt veroorzaakt door een virus dat bekend staat als SARS-CoV-2 en wordt verspreid door contact tussen mensen. De belangrijkste organen die door het virus worden aangetast zijn de longen, waarbij het virus de cellen aanvalt die de luchtwegen bekleden. Dit kan ontstekingen en schade aan de longen veroorzaken, wat leidt tot kortademigheid, hoesten en andere ademhalingssymptomen. De ernst van de ziekte kan van persoon tot persoon verschillen, maar het is belangrijk om te begrijpen wat de invloed van het virus op de longen is en hoe fysiotherapie de getroffenen kan helpen.

Hoe draagt uw fysiotherapeut bij aan het herstellen van Long Covid?

Fysiotherapie kan gunstig zijn voor mensen met COVID-19 omdat het de gezondheid van de longen kan verbeteren en de symptomen kan verminderen. Fysiotherapie kan helpen de ademhaling te verbeteren door de spieren die voor de ademhaling worden gebruikt te versterken, wat kortademigheid kan helpen verminderen. Daarnaast kan fysiotherapie helpen om de ontsteking en schade die het virus veroorzaakt te verminderen, wat de symptomen kan helpen verminderen en de algehele gezondheid van de longen kan verbeteren.

Fysiotherapie kan ook helpen de vermoeidheid te verminderen, wat vaak een symptoom is van COVID-19. Fysiotherapie kan helpen het energieniveau te verhogen, wat vermoeidheid kan helpen verminderen en de algemene levenskwaliteit kan verbeteren. Bovendien kan fysiotherapie helpen bij het verminderen van angst en depressie, die vaak voorkomen bij mensen die aan COVID-19 lijden.

Wat voor oefeningen doen we met Long Covid patiënten?

Fysiotherapeutische oefeningen kunnen gunstig zijn voor mensen met COVID-19, omdat ze kunnen helpen de ademhaling te verbeteren, ontstekingen te verminderen en vermoeidheid tegen te gaan. Enkele van de meest voorkomende fysiotherapeutische oefeningen voor longen aangetast door COVID-19 zijn diepe ademhalingsoefeningen, ademhaling met samengetrokken lippen en oefeningen om de borstkaswand uit te zetten.

Diepe ademhalingsoefeningen zijn langzame, diepe ademhalingen die helpen de longen uit te zetten en het zuurstofgehalte te verhogen. Bij de ‘pursed lip breathing’ wordt langzaam en diep ingeademd door de neus en vervolgens langzaam uitgeademd door de mond. Chest wall expansion oefeningen bestaan uit het langzaam en diep inademen van de borstkas en schouders, wat helpt om ontstekingen te verminderen en de ademhaling te verbeteren. 

Wij zijn ervaren Long Covid therapeuten.

Bij Long Covid klachten kunt u zich naar ons door laten verwijzen door uw huisarts. Neem contact op als u meer wilt weten over onze ervaringen met patiënten met Long Covid. 

Hoe haal ik het beste uit mijn Long Covid therapie?

Om het meeste uit de behandeling te halen, is het belangrijk om consequent naar fysiotherapie te gaan. Daarnaast is het belangrijk om onze instructies op te volgen.

Wat kan ik verder zelf nog doen aan Long Covid?

Na de fysiotherapie is het belangrijk dat u weet hoe u moet omgaan met eventuele COVID-19 symptomen die nog aanwezig kunnen zijn.
Luister naar uw lichaam. Om de vermoeidheid te verminderen, is het goed om pauzes te nemen en voldoende te slapen. Drink voldoende water, omdat dit helpt ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid van de longen te verbeteren. Ten slotte kunt u stressverminderende activiteiten doen, zoals yoga en meditatie, dit kan helpen om angst en depressie te verminderen.

Wat kan de fysiotherapeut doen aan longcovid?

Een fysiotherapeut kan mensen met longcovid helpen door fysiotherapeutische oefeningen aan te bieden die kunnen helpen de ademhaling te verbeteren, ontstekingen te verminderen en vermoeidheid tegen te gaan. Daarnaast kunnen ze tips en mensen met COVID-19 helpen om te gaan met eventuele aanhoudende symptomen. Neem contact op met Fysiotherapie Leuvehaven als u een ervaren Long Covid fysiotherapeut zoekt.

Wat kan ik verder zelf nog doen aan Long Covid?

Na de fysiotherapie is het belangrijk dat u weet hoe u moet omgaan met eventuele COVID-19 symptomen die nog aanwezig kunnen zijn.
Luister naar uw lichaam. Om de vermoeidheid te verminderen, is het goed om pauzes te nemen en voldoende te slapen. Drink voldoende water, omdat dit helpt ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid van de longen te verbeteren. Ten slotte kunt u stressverminderende activiteiten doen, zoals yoga en meditatie, dit kan helpen om angst en depressie te verminderen.