10 Tips om Sportblessures te voorkomen

Als je regelmatig sport, wil je natuurlijk zo gezond en blessurevrij mogelijk blijven. Sommige blessures kunnen eenvoudig worden vermeden door een paar eenvoudige stappen te volgen. Hieronder vind je 10 tips om blessures te voorkomen tijdens het sporten.
 

 1. Warming up: Zorg dat je altijd goed opwarmt voor je begint met sporten. Dit verhoogt de bloedcirculatie en verlaagt het risico op blessures. Het maakt het lichaam klaar om intensievere bewegingen te gaan maken.
 2.  

 3. Cooling down: cooling down na het sporten is belangrijk om spieren te ontspannen en te voorkomen dat ze aangespannen blijven en pijn gaan doen.
 4.  

 5. Uitrusting: Zorg dat je de juiste uitrusting hebt, zoals goede schoenen en beschermende kleding.
 6.  

 7. Overbelasting voorkomen: Voorkom overbelasting door niet te veel te trainen of door te snel te veel gewicht op te tillen.
 8.  

 9. Rust: Zorg voor voldoende rust tussen trainingen. Als je merkt dat je moe bent voor of tijdens het met sporten, stop dan meteen en neem een rustpauze. Train niet dagen achter elkaar maar zorg voor rustdagen tussendoor.
 10.  

 11. Het juiste tempo: Begin langzaam en verhoog het tempo geleidelijk om je lichaam de tijd te geven om aan te passen.
 12.  

 13. Goede techniek: Zorg voor een goede techniek bij het uitvoeren van oefeningen, vraag eventueel om hulp van een professional. Naast techniek is ook de juiste houding belangrijk. Probeer geen bewegingen te maken die je lichaam niet aankan. Een goede houding voorkomt blessures aan de nekspieren, schouders en de rug.
 14.  

 15. Vocht: Zorg voor voldoende vochtinname, dit helpt om je spieren soepel te houden.
 16.  

 17. Verander regelmatig van activiteit: Voorkom dat je te veel dezelfde bewegingen maakt en verander regelmatig van activiteit.
 18.  

 19. Luister naar je lichaam: Luister naar je lichaam en stop als je pijn of ongemak ervaart. Raadpleeg een arts als de pijn aanhoudt.