Drukpunt of triggerpoint therapie

Drukpunt of triggerpoint therapie: effectieve behandeling voor pijn en verkrampte spieren.

Uitstralende pijn of verkrampte spieren is een veelvoorkomende klacht die veroorzaakt kan worden door knopen in de spieren, ook wel bekend als myofasciale triggerpoints. Deze pijn kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, waardoor het dagelijkse leven aanzienlijk kan worden belemmerd. Gelukkig is er een effectieve behandeling beschikbaar die kan helpen bij het verlichten van deze pijn en het bevorderen van herstel: drukpunt therapie. Fysiotherapie leuvehaven geeft drukpunt therapie. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat drukpunt therapie inhoudt, hoe het werkt en welke voordelen het kan bieden bij uitstralende pijn.

Wat is drukpunt therapie?

Drukpunt therapie is een behandelingstechniek die wordt gebruikt om specifieke spanningspunten in het lichaam te behandelen. Deze punten, ook wel triggerpoints genoemd, kunnen zich bevinden in spieren, bindweefsel en zelfs op botten. Wanneer deze triggerpoints geactiveerd zijn, kunnen ze pijn veroorzaken die uitstraalt naar andere delen van het lichaam.

Hoe werkt drukpunt therapie?

Bij drukpunt therapie wordt er druk uitgeoefend op de triggerpoints om een herstelreactie in het lichaam op te wekken. De behandeling begint met het identificeren van gevoelige structuren die in relatie staan tot de klacht. Vervolgens worden de triggerpoints in de spieren behandeld met behulp van druk.
De fysiotherapeut gebruikt zijn of haar vingers om de triggerpoints vast te drukken. Dit kan als licht onaangenaam tot pijnlijk worden ervaren, maar het is een belangrijk onderdeel van de behandeling. De druk wordt aangehouden totdat de behandeld fysiotherapeut een verzachting voelt, terwijl de patiënt vaak een afname van de pijn ervaart en een gevoel van ontspanning in de spier.

De voordelen van drukpunt therapie.

Drukpunt therapie kan verschillende voordelen. Het helpt het bij het verlichten van de pijnlijke spieren en gewrichten, waardoor ze soepeler aanvoelen en de pijnklachten verminderen. Deze verbetering in het genezingsproces kan ook leiden tot minder frustratie, iets wat vaak voorkomt bij langdurig herstel.
Daarnaast heeft drukpunt therapie invloed op het hormoonstelsel van het lichaam. Tijdens de behandeling wordt de aanmaak van het hormoon oxytocine gestimuleerd, wat zorgt voor een ontspannen gevoel. Dit maakt de pijn dragelijker. Bovendien neemt de productie van het stresshormoon cortisol af, waardoor er nog meer ontspanning wordt ervaren. De behandeling stimuleert ook de aanmaak van endorfine, lichaamseigen pijnstillers.

Oorzaken achterhalen die de pijn veroorzaken.

Naast het verlichten van de pijn, richt drukpunt therapie zich ook op het identificeren en verminderen van factoren die de pijn veroorzaken. Deze factoren kunnen onder andere een verkeerde houding, overmatige spieraanspanning, chronische overbelasting, voeding, ziekte en stress zijn. Het verminderen van deze factoren is essentieel voor het bevorderen van het herstel en het voorkomen van terugkerende klachten op de lange termijn.