Handtherapie – deel 2

Handtherapie – technieken, oefeningen en voorbereiding op uw afspraak.

In ons vorige blog, handtherapie – deel 1 las u over de voordelen van handtherapie, veel voorkomende aandoeningen die door handtherapie worden behandeld, diagnose en behandeling van handletsels, veel voorkomende handtherapietechnieken, oefeningen om de handfunctie te verbeteren en hoe u zich kunt voorbereiden op uw afspraken voor handtherapie.

In dit blog leggen wij uit welke technieken wij gebruiken om uw klachten te verminderen, welke oefeningen u zelf kunt doen ter verbetering en hoe u zich voorbereidt op een afspraak met de handtherapeut.

Gebruikelijke technieken

Handtherapeuten zijn hoogopgeleide professionals die verschillende technieken beheersen om de functie en het bewegingsbereik van de handen, polsen en onderarmen te verbeteren. Enkele van de meest voorkomende handtherapietechnieken zijn:

 • Manuele therapie: Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie waarbij hands-on technieken worden gebruikt, zoals massage, mobilisatie van gewrichten en stretching, om het bewegingsbereik te verbeteren en pijn te verminderen.
 • Spalken: Spalken is het gebruik van spalken en braces om extra steun en stabiliteit te bieden aan het getroffen gebied.
 • Therapeutische oefeningen: Therapeutische oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van handtherapie en kunnen helpen om kracht, coördinatie en behendigheid te verbeteren.
 • Therapeutische modaliteiten: Therapeutische middelen, zoals ultrageluid, kunnen helpen de pijn te verminderen en het bewegingsbereik te verbeteren.
 • Onderwijs: Handtherapeuten zijn ook zeer bedreven in patiënteneducatie en kunnen informatie geven over hoe het getroffen gebied goed te verzorgen en verder letsel te voorkomen.

Oefeningen om de handfunctie te verbeteren

Oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van handtherapie en kunnen helpen om kracht, coördinatie en handvaardigheid te verbeteren. Handtherapeuten zijn zeer bedreven in het ontwikkelen van individuele oefenprogramma’s die zijn afgestemd op de specifieke behoeften en doelen van de patiënt. Enkele van de meest gebruikte oefeningen bij handtherapie zijn:

 • Versterkende oefeningen: Versterkende oefeningen kunnen helpen de kracht en coördinatie van de handen, polsen en onderarmen te verbeteren.
 • Flexibiliteitsoefeningen: Flexibiliteitsoefeningen kunnen helpen om het bewegingsbereik van de handen, polsen en onderarmen te verbeteren.
 • Coördinatie oefeningen: Coördinatieoefeningen kunnen helpen om de coördinatie en behendigheid van de handen, polsen en onderarmen te verbeteren.
 • Uithoudingsvermogen oefeningen: Uithoudingsoefeningen kunnen helpen om het uithoudingsvermogen van de handen, polsen en onderarmen te verbeteren.

Voorbereiding voor uw afspraak met de handtherapeut

De sleutel tot succesvolle handtherapie is voorbereiding. Om het meeste uit uw handtherapiesessies te halen, is het belangrijk dat u op elke afspraak voorbereid bent. Hier volgen enkele tips voor de voorbereiding van uw handtherapie-afspraken:
 

 • Draag comfortabele kleding: Draag loszittende, comfortabele kleding waarin u zich vrij kunt bewegen.
 • Neem een lijst met vragen mee: Schrijf eventuele vragen op, zodat u deze tijdens uw sessie aan uw therapeut kunt stellen.
 • Neem een lijst met medicijnen mee: Breng een lijst met medicijnen mee die je momenteel gebruikt, zodat je therapeut ze kan doornemen.
 • Neem een lijst met activiteiten mee: Breng een lijst mee van activiteiten die u momenteel doet, zodat uw therapeut uw levensstijl beter kan begrijpen.
 • Wees eerlijk: wees eerlijk tegen uw therapeut over de pijn of het ongemak dat u voelt.
 • Sta open voor feedback: Sta open voor feedback van uw therapeut en wees bereid om nieuwe dingen te proberen.

Conclusie

Handtherapie is een zeer effectieve vorm van behandeling die nuttig kan zijn voor een groot aantal aandoeningen. Het kan helpen het bewegingsbereik, de kracht en de beweeglijkheid te verbeteren, de pijn te verminderen, de algemene functie te verbeteren en de algemene levenskwaliteit te verhogen. Door de voordelen van handtherapie te begrijpen, de veel voorkomende aandoeningen die door handtherapie worden behandeld, de diagnose en behandeling van handletsels, veel voorkomende handtherapietechnieken, oefeningen om de handfunctie te verbeteren en hoe u zich kunt voorbereiden op uw afspraken voor handtherapie, kunt u de voordelen van handtherapie voor uzelf gaan ontdekken.

Bent u klaar om uw reis naar handtherapie te beginnen? Neem dan vandaag nog contact op met onze handtherapeut om een afspraak te maken.